LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 813. Vladimir Putin, vizită în China: niciun progres în ceea ce priveşte gazoductul ruso-chinez / Kievul a lovit un aeroport militar rus din Crimeea

  • Preşedintele chinez Xi Jinping s-a angajat să lucreze cu omologul său Vladimir Putin pentru ,,întinerirea" ţărilor lor, în timp ce cei doi au început o zi de discuţii la Beijing, potrivit presei de stat chineze.
  • Finlanda intenţionează să folosească rezervişti pentru a patrula la graniţa cu Rusia, potrivit Sky News.
  • Kremlinul respinge summitul de pace din Elveţia.
2201 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 813. Vladimir Putin, vizită în China: niciun progres în ceea ce priveşte gazoductul ruso-chinez / Kievul a lovit un aeroport militar rus din Crimeea

Războiul din Ucraina, ziua 813. Vladimir Putin şi-a început vizita sa în China / Finlanda intenţionează să folosească rezervişti pentru a patrula la graniţa cu Rusia

UPDATE China: susţinem conferinţa de pace cu Moscova şi Kiev

China pledează pentru convocarea la timp a unei conferinţe internaţionale de pace recunoscută atât de Rusia, cât şi de Ucraina, cu participarea egală a tuturor părţilor şi discuţii corecte asupra tuturor opţiunilor, pentru a promova o soluţionare politică rapidă a problemei ucrainene şi este dispusă să continue să joace un rol constructiv. rol în acest sens”. Acest lucru a fost declarat – potrivit agenţiei Xinhua – de către preşedintele chinez Xi Jinping în timpul întâlnirii pe care a avut-o la Zhongnanhai cu Vladimir Putin, seara.

UPDATE SUA: China nu poate avea legături cu Rusia şi cu Occidentul

China nu poate avea legături cu Rusia şi Occidentul, „nu poate avea în ambele sensuri”. Aşa a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat Vedant Patel, în ziua întâlnirii de la Beijing dintre preşedintele chinez Xi Jinping şi liderul rus Vladimir Putin.

UPDATE Kiev: Rusia foloseşte 40 de civili ca scuturi umane în Harkov

Poliţia din regiunea Harkov, ţinta atacurilor ruseşti timp de o săptămână, a declarat că armata inamică reţine între 35 şi 40 de civili în oraşul Vovcansk, din zona Harkov, folosindu-i drept „scuturi umane” pentru a proteja un cartier general militar. „Civilii care au încercat să evadeze din teritoriul ocupat de ruşi sunt ţinuţi prizonieri. Conform datelor iniţiale, aceştia sunt 35-40. Ruşii îi ţin împreună într-un singur loc ca nişte scuturi umane, pentru că este aproape de centrul lor de comandă”, a declarat la televizor şeful departamentului de investigaţii al poliţiei regionale, Sergii Bolvinov.

UPDATE Ucraina a lovit un aeroport militar rus din Crimeea pentru a doua oară în 24 de ore

Forţele armate ucrainene (AFU) au folosit din nou rachete americane ATACMS pentru a ataca aeroportul militar Belbek din Crimeea în seara zilei de 15 mai. Instalaţia este situată în apropiere de Sevastopol şi găzduieşte Regimentul 38 de Aviaţie de Luptă din cadrul Armatei a 4-a de Apărare Aeriană a Gărzilor. Ministerul rus al Apărării a raportat distrugerea a cinci ATACMS în regiune, fără a preciza care a fost exact ţinta atacului din partea forţelor armate ucrainene. „Guvernatorul” Sevastopolului, Mihail Razvozaev, a raportat şi el că a respins atacul, subliniind că infrastructura civilă nu a fost deteriorată. Ulterior, a adăugat că trei case particulare şi o maşină au fost avariate.

UPDATE Zelenski a mers la Harkov în apropierea noii linii a frontului. Liderul ucrainean a descris situaţia drept extrem de dificilă

UPDATE Un aliat al lui Putin afirmă că Ucraina riscă să atragă Occidentul într-un conflict major cu Rusia

UPDATE Noua Zeelandă anunţă noi sancţiuni împotriva celor care sprijină efortul de război al Rusiei

Noua Zeelandă a anunţat la 16 mai un nou pachet de sancţiuni împotriva a 28 de persoane şi 14 entităţi pentru sprijinul acordat de acestea invaziei Rusiei în Ucraina.

Restricţiile vizează actori presupus implicaţi în transferul de arme nord-coreene către Rusia pentru a fi folosite împotriva Ucrainei şi actori iranieni care oferă asistenţă militară Moscovei, potrivit Kyiv Independent.

,,Rusia este sprijinită direct de complexul său militar-industrial în agresiunea sa ilegală împotriva Ucrainei, atacându-i suveranitatea şi integritatea teritorială", a declarat ministrul de externe al Noii Zeelande, Winston Peters, potrivit sursei citate.

,,Noua Zeelandă condamnă toate entităţile şi indivizii care oferă acest sprijin militar".

UPDATE Ucraina susţine că a redus ritmul ofensivei ruseşti la Harkov

Armata ucraineană a anunţat că acţiunile sale defensive au forţat joi trupele ruseşti să reducă ritmul ofensivei lor în nordul regiunii Harkov, notează The Guardian

Armata a declarat că a continuat luptele în partea de nord a oraşului Vovchansk din regiunea Harkov, situaţia fiind sub control, relatează Reuters.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a declarat într-un raport publicat ieri că nu crede că forţele ruseşti au avansat mai mult de opt kilometri în interiorul Ucrainei, de la graniţa cu Rusia, odată cu noua sa incursiune din nord.

UPDATE Kremlinul respinge summitul de pace din Elveţia

Kremlinul a respins ca inutil un summit care speră să deschidă calea unui proces de pace în Ucraina, în speranţa că Elveţia va deschide calea pentru un proces de pace în Ucraina. 

Peste 50 de ţări s-au înscris la conferinţa care va avea loc pe 15 şi 16 iunie, iar Elveţia urmăreşte să convingă China să participe.

Prezenţa Chinei ar ,,demniza" evenimentul, dar ar fi ineficientă dacă Moscova nu este invitată, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

,,Fără Rusia, discutarea problemelor de securitate care ne privesc este absolut inutilă.", a afirmat Peskov, scrie Sky News.

UPDATE Vladimir Putin şi Xi Jinping semnează un plan comun de aprofundare a cooperării

Vladimir Putin şi Xi Jinping au semnat o declaraţie comună privind aprofundarea parteneriatului strategic dintre Rusia şi China.

Documentul, care are mai mult de 30 de pagini, notează ,,caracterul special" al relaţiei lor şi trasează căile de dezvoltare viitoare, a declarat asistentul prezidenţial rus, Iuri Uşakov, pentru agenţia de presă de stat RIA Novosti, potrivit Sky News.

UPDATE Putin vorbeşte despre ,,pace" în vizita sa din China

În ajunul vizitei sale în China, Vladimir Putin a vorbit despre presupusa sa dorinţă de a găsi o soluţie ,,paşnică" în Ucraina - în ciuda faptului că vinerea trecută a lansat o nouă incursiune peste graniţă în Harkov, forţând 8.000 de persoane să îşi părăsească locuinţele, notează Sky News.

Putin a susţinut în mod repetat aşa-numitele planuri de pace, cum ar fi propunerea Chinei de anul trecut, care consolidează câştigurile teritoriale ale Rusiei, în vreme ce bombardează în acelaşi timp Ucraina.

UPDATE Finlanda intenţionează să folosească rezervişti pentru a patrula la graniţa cu Rusia

Finlanda îşi va modifica legislaţia pentru a permite ca mii de rezervişti să patruleze la graniţa ţării cu Rusia, în cazul în care va exista un val brusc de imigranţi, informează Sky News.

,,Având în vedere schimbarea situaţiei de securitate, trebuie să completăm metodele existente cu noi modalităţi de a menţine securitatea frontierelor", a declarat ministrul apărării, Antti Hakkanen, într-o declaraţie.

Finlanda, care a aderat la NATO în aprilie anul trecut, a acuzat Moscova că a folosit migraţia ca armă împotriva naţiunii nordice, ceea ce Kremlinul neagă.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a sosit mai devreme joi pentru o vizită de stat de două zile care va include discuţii detaliate despre Ucraina, Asia, energie şi comerţ cu Xi Jinping, cel mai puternic susţinător politic al său şi rival geopolitic al Statelor Unite.

"Relaţia China-Rusia de astăzi este câştigată cu greu, iar cele două părţi trebuie să o preţuiască şi să o cultive", i-a spus Xi lui Putin în timp ce s-au întâlnit la Marea Sală a Poporului din Beijing pentru sesiunea de deschidere.

Vizita lui Putin în China este prima deplasare externă din noul său mandat de preşedinte al Rusiei, iar la Beijing, acesta va trimite un mesaj lumii cu privire la priorităţile sale şi la forţa legăturilor sale personale cu omologul său chinez, notează agenţia Reuters.

Se aşteaptă ca discuţiile informale între liderii şi înalţii oficiali ai ambelor părţi, care vor avea loc în cursul zilei de joi, la un ceai şi o cină, să fie esenţiale pentru această călătorie de două zile.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici